luchtfoto Den Heder en Texel

Afval

In de gemeente waar ik woon, worden deze maand de ophaalfrequenties van het afval aangepast. Lees hier het artikel waarin de nieuwe regels worden uitgelegd. 

De grijze bak wordt nu 1 x per 2 weken opgehaald. Dat gaat veranderen naar 1 x per 4 weken. En op termijn verdwijnt de grijze bak helemaal. Het plastic wordt vaker opgehaald dan nu en er komen bakken in plaats van zakken die je buiten aan de lantarenpalen moet hangen.

Wat mij vooral opviel zijn de reacties van de inwoners (scrol bij dit artikel naar beneden). Ik snap dat verandering (bijna) altijd met tegenwerking gepaard gaat. Maar ik vond de reacties hier toch wel heel erg overdreven. Wat ik helemaal niet snap, zijn de verwachtingen dat men hun afval ergens gaat dumpen. We hebben een prima werkend afvalbrengstation. Daar wordt alles gescheiden ingezameld, de medewerkers zijn heel vriendelijk en ik heb nooit lang moeten wachten. En voor het ophalen is er zelfs een app die je automatisch een berichtje stuurt wanneer er een bak naar buiten moet. Ik ga deze gelijk installeren!

Wij hebben een gezin met twee kinderen, waarvan één nu alleen ‘s nachts nog een luier draagt. Maar ook toen ze beiden nog luiers gebruikten zat onze bak lang niet elke twee weken vol. Laat staan elke week. We “vergeten” met enige regelmaat de bak buiten te zetten. Alleen als hij echt vol zit, gaat hij op straat.

Wat wel hard gaat, is het plastic en papier. Ongelofelijk hoeveel je daarvan verzamelt. En dit wordt juist vaker opgehaald dan nu.

Ik snap het, als je grijze bak wel elke week vol zit, gaat het minder ophalen ervan een probleem opleven. Maar minder restafval lijkt me juist een mooie uitdaging! Uiteindelijk minder plastic afval eigenlijk ook! Dit lijkt me een mooi moment voor alle bewoners van de gemeente om kritisch te kijken naar hun koopgedrag en het afval dat dit met zich mee brengt.

(Foto: O. W. Calf)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.