drie bijenwas doeken

Bee’s wax wraps

Een eind aan plastic boterhamzakjes? Dat zou mooi zijn!

Door een tip kwam ik op doeken met bijenwas en jojoba olie, in het Engels Bee’s wax Wraps, waarin je eten kunt bewaren. Je kan er alles in bewaren, behalve vlees. De doeken maak je met een beetje water schoon en ze kunnen tot wel 10 maanden mee gaan. Je kunt ze kopen, maar zijn helemaal niet zo ingewikkeld om zelf te maken. Ik maakte nu een drie tal doeken aan de hand van deze uitleg op babyblog.nl.

Doek met was, net uit de oven

Doek met was, net uit de oven

In het kort

Je smelt en mengt 15 gram bijenwas met 10 ml jojoba olie. Dit smeer je op een voorverwarmde lap katoen en stopt het even in de oven op 100 graden. Je smeert het mengsel nog eens goed uit en laat de doek even drogen.

Wat mij niet helemaal duidelijk was aan het recept zoals in de blog beschreven, was hoeveel doeken je met deze hoeveelheid was kunt maken. Ik kwam op 1,5 uit… Ik maakte een tweede portie olie/bijenwas mengsel en heb uiteindelijk drie doeken kunnen maken.

Ik wilde ze eigenlijk maken van oude hydrofiele luiers, maar dat blijkt niet de juiste stof te zijn. Dit neemt teveel olie op en je kunt het niet mooi gelijkmatig verdelen. Een dun katoenen stofje werkte uiteindelijk heel mooi.

De stoffen moeten niet groter zijn dan je bakplaat, anders past het niet in de oven. Ik twijfel nu of dit wel groot genoeg is voor een lunch, maar met drie doeken kom je een heel eind. En ze kunnen een volgende keer nog ietsjes groter heb ik gemerkt.

Het is een klusje waar je even snel moet werken, omdat de was vrij snel hard wordt. Echt iets om met een 1 en 3 jarige aan je benen hangend te doen dus…! Maar het is gelukt en ik ben best tevreden voor een eerste poging.

Ik ga ze de komende tijd testen en laat weten hoe het bevalt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.