Boos

Na een slaapje in de auto, een lange wandeling en heel veel spelen, was de kleine man moe. We gingen terug naar huis en ik had toch eigenlijk wel de autosleutels nodig. Die vroeg ik terug terwijl ik ze ook ontfutselde uit die kleine handjes van hem.

Dat was teveel. Meneer was boos. Heel boos!

Ik probeerde hem nog in het autostoeltje te wurmen en af te leiden, maar had al snel door dat het niet veel zin had. Ik tilde hem weer uit de auto en liet hem los.

Op z’n blote voetjes stampte hij naar de voorkant van de auto waar hij tegen een ‘muur’ van klimop vastliep. In dit hoekje trok hij woest wat blaadjes van de plant en smeet ze neer. Hij was boos!

Tjonge, wat kan zo’n klein ventje boos zijn. Uit z’n tenen kwamen de tranen en hard waren zijn kreten.

Ik keek en wachtte af.

Probeerde contact te maken door mijn hand op z’n rug te leggen. Hij wilde dat niet en ik respecteerde dat. Ik wachtte af.

Probeerde hem om schoot te zetten. Hij wilde dat niet. Ik liet hem weer los.

Na ruim 15 minuten boos zijn keek hij af en toe onze kant op. Nog steeds boos, maar wilde contact maken.

Toen het bijna gezakt was, tilde ik hem op. Een hele dikke knuffel en jawel, een lach! Over was de boosheid. Nog even zwaaien en we gingen rustig op weg.

 

Hoe klein mijn kinderen ook zijn, ik heb ze van het begin af aan gezien als echt ‘eigen’ mensjes. Met hun eigen persoonlijkheid en het recht er te zijn. Zichzelf te zijn.

Ik handelde in eerste instantie zonder veel na te denken. Ik zag het niet zitten om met een schreeuwend kind op de achterbank te gaan rijden. Maar heel snel koos ik er bewust voor om dit te laten gebeuren.

Je emoties mogen er zijn, je mag boos zijn. Je krijgt de ruimte om boos te zijn, te stampvoeten en huilen. Als het er even uit moet, is dat goed.

En als je wilt, dan kan je altijd bij mama terecht voor een knuffel.

Op mijn beurt leer ik van de kinderen om niet te blijven hangen in een boze bui. Ik ben NU even boos. Over? Dan ben ik NU weer blij.

Bedankt Oma’s, voor het mede uitzitten van deze boze bui!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.