drie op een rij slapen

Co-sleeping

Het was geen bewuste keus, om samen met de kinderen te slapen. Het is gegroeid, omdat onze kinderen het antieke ledikant hebben gekregen waarin hun overgrootmoeder, opa en vader in gelegen hebben.

Dit ledikant bleek aan één kant open te kunnen. En laat het opengeklapt nou precies aansluiten op ons eigen matras. Dit bleek heel praktisch te zijn met de nachtelijke voedingen. Ik hoefde nauwelijks wakker te worden. Ik schoof een morrend kind naar me toe, even drinken en in alle rust weer terug in het eigen bed. Niemand die er verder last van had.

Naarmate de kleintjes wat bewegelijker werden, werd een open bedje natuurlijk minder veilig en ging het hekje weer dicht. Maar de eerste periode was echt super. Zo dichtbij je kindje zijn. Op het moment dat je in je bed stapt heerlijk wegdromen bij zo’n slaperig hoofdje. En dan ook nog als eerste bij je kindje zijn als het ‘s ochtends wakker wordt.

Terwijl de kleinste nog naast ons lag, lag de oudste op haar eigen kamer. Maar dat is natuurlijk knap ongezellig! Dus hebben we een oplossing bedacht. We hebben zelf een bedje gebouwd dat aansluit op ons eigen bed. Zo hebben we een tijd met drie bedden naast elkaar gelegen. Ons eigen kingsize bed!

drie bedden op een rij

Beide kinderen slapen inmiddels samen op een kamer. De ene nog in het ledikantje (dicht) en de andere in een peuterbed. Het ledikantje is dus meeverhuisd, het kleine bedje staat nog naast ons bed. De oudste begint elke nacht in haar eigen bed. Maar ze wordt ook nog elke nacht wakker. Meestal gaat dit gepaard met hard huilen en het lijkt alsof ze slaapwandelt. Het liefst slaapt ze daarna bij papa in de armen. Hoewel het niet altijd zonder slag of stoot gaat, gebruikt ze dan ook het bedje naast ons bed nog om in te slapen. Dan is ze toch dichtbij en heeft iedereen z’n eigen ruimte.

Het was geen bewuste keus, het is gegroeid. Het voelt voor ons heel goed om zo dichtbij onze kinderen te zijn en ze de geborgenheid te bieden die ze ‘s nachts nodig hebben.

Het voelt natuurlijk. Het is knus (soms iets té…). Het werkt voor ons. Toegegeven, wij vinden het ook reuze gezellig om samen te slapen.

baby slaapt

Slaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.