Zonnepanelen op het dak

Energiebesparingen

Ons nieuwe huis wilden we duurzamer maken. Het is gebouwd in 1977 en er was de laatste jaren weinig onderhouden. Een hoop winst te behalen dus!

We zijn begonnen met het laten plaatsen van HR++ glas. Dit resulteerden in bijna 40 nieuwe ramen. Waarvan er een aantal spectaculair over het huis heen moesten met een hijskraan.

De CV bleek uit 1996 en was dus duidelijk aan vervanging toe. Maar we wilden meer. Uiteindelijk van het gas af.  Dus sowieso in een nieuwe keuken koken op inductie. Om nu vast gas te besparen hebben we er ook voor gekozen om een wamtepomp te plaatsen. Deze werkt als een soort omgekeerde airco. Hij koelt lucht van buiten af en warmt met de vrijgekomen warmte water op.  Daarmee bespaar je dus gas via de CV.

Installeren van de nieuwe CV

Installeren van de nieuwe CV

De warmtepomp hangt buiten

De warmtepomp hangt buiten

Omdat de warmtepomp op stroom werkt, is een combinatie met zonnepanelen heel handig. Het bleek heel goed mogelijk om op ons dak zonnepanelen te plaatsen. Er liggen nu in totaal 15 zonnepanelen op ons dak. Na de eerste (mistige) dag dat de panelen er lagen hadden ze al 200Wh opgewekt. Zo’n €0,05 aan stroom!

Zonnepanelen staan klaar om het dak op te gaan

Zonnepanelen staan klaar om het dak op te gaan

De zonnepanelen worden op het dag gelegd.

De zonnepanelen worden op het dag gelegd.

Het voelt heel fijn dat we deze keuzes gemaakt hebben en dat we ze hebben kunnen maken.  Je merkt er in praktijk weinig van, en toch heeft het een groot effect op ons energieverbruik in de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.