pepernoten en snoep

Oh kom er eens kijken

Die heerlijk tijd van donkere avonden en Sinterklaas kapoentje.

Hoe bijzonder is dit typisch Nederlandse feest, waar we (bijna) allemaal hartstochtelijk aan mee doen. De legende van Sinterklaas houden we kosten wat kost in stand.

Toch knaagt er iets in mij. Ik kan niet zo goed liegen tegen de kinderen. Hoewel je natuurlijk vaak een verhaal verzint, sprookjes voorleest en films kijkt, voelt dit anders. Ik denk dat het komt omdat het zo’n breed gedragen ‘leugen’ is dat (deze versie van) Sinterklaas echt is. En je kunt niet echt kiezen om er wel of niet aan mee te doen.

Ik gooi het liever op een mooi toneelstuk waar we met z’n allen aan bijdragen. Het maakt voor de kinderen weinig uit (ook of Piet zwart, paars, roze of regenboog is) zolang het gaat om figuren die snoep en cadeautjes komen brengen zijn ze gelukkig. De hele tijd is spannend en opwindend voor ze.

Gelukkig hoef je niet altijd alles zelf op te lossen. De kinderen dragen ook hun steentje bij.

Toen we naar de intocht van Sinterklaas gingen kijken, vroeg mijn dochter (4 jaar) of dit dan de “Echte of neppe Sinterklaas” was. Een tikje van mijn stuk gebracht vroeg ik haar wat ze zelf dacht. “De neppe”, was het antwoord. Waarom weet ik niet precies meer.

Tijdens de aankomst van 4 boten met Pieten, riep ik enthousiast “kijk, daar zijn de Pieten!” Waarop mijn dochter doodleuk zei: “Ja, maar ze zijn allemaal geschminkt hoor!” “Hoe weet je dat?” vroeg ik. “Ja, dat zie je toch!” zei ze.

‘s Avonds hebben we de schoen gezet en om 06:00 uur in de ochtend was het dik feest met een klein cadeautje en pepernoten.

 

De Zak van Sinterklaas, versie van mijn dochter:

“De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas
De zak van Sinterklaas oh jongens jongen is zo’n baas
Daar komt hij, daar komt hij, daar komt hij van de Sint
De hele, de hele, de hele van de Sint
De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas
De zak van Sinterklaas oh jongens jongen is zo’n baas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.