Opvoeden

Als jonge moeder ben ik altijd zoekende naar antwoorden op de vraag of ik mijn kinderen wel goed opvoed.

We hebben vanaf het begin af aan een aantal vrij duidelijke overtuigingen gehad. Soms pakt dit beter uit dan anders, maar over het algemeen genomen vinden we dat we er best leuke kinderen mee aan het vormen zijn.

Ik heb het bijvoorbeeld altijd al heel moeilijk gevonden om iets voor je kind te moeten beslissen. Natuurlijk, er zijn dingen die nou eenmaal moeten (kleren aan als het koud is, opschieten als we ergens op tijd moeten zijn). Maar het is mij nooit echt gelukt om iets af te dwingen.

We laten onze kinderen altijd zelf op onderzoek uitgaan. Ze ontdekken zelf de wereld, klimmen op stoelen, stommelen de trap af (hoewel we wel een traphekje hebben) en bepalen zelf waarmee ze spelen. Meestal zijn dit ‘echte’ dingen, speelgoed wordt snel afgedankt. Maar de pannen, een oude computermuis of een camera zijn altijd leuk.

Ik vraag me wel eens af of we strenger moeten zijn, als we weer eens achter onze 2 (bijna 3) jarige dochter aan lopen omdat ze zelf besloten heeft toch ergens anders te willen kijken. Nu leggen haar dan uit dat ze toch echt bij ons in de buurt moet blijven en proberen duidelijke afspraken te maken. Soms gaat dit beter dan anders. Ik raak ieder geval niet meer meteen helemaal in paniek als ze zelf een rondje door de supermarkt loopt. Ik denk dat we een zeer zelfstandig kind hebben. Ze redt het wel.

Hoe grappig is het dan dat je in de krant een methode leest die voor een groot deel aansluit bij wat je al dacht. Gelukkig! Ik ben niet helemaal gek!

“Oetsie koetsie speentje? Nee, zo dus niet

In de VS is opvoedmethode RIE aan een opmars bezig. Kondig het aan als je een baby optilt, praat niet op babytoon. Vergeet de kinderstoel.” – NRC 16 februari 2017

Hoewel deze methode erg extreem is (geen kinderwagen = gevangenis) vind ik de principes wel mooi. Respecteer je kind als individu en handel daar ook naar.

De volgende keer als ik achter onze blote zoon aan kruip met een luier omdat meneer geen zin heeft om te blijven liggen om verschoond te worden, kan ik mezelf ieder geval troosten. Het is wel volgens de RIE methode…

En, omdat je nooit het definitieve antwoord krijgt op de vraag of je het goed doet, vond ik dit artikel ook weer verhelderend:

‘De meeste ongevraagde opvoedadviezen kun je rustig naast je neerleggen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.